Czym się kierować wybierając blat do kuchni?

Zwieńczeniem prac dotyczących aranżacji kuchni zazwyczaj jest wybór blatu kuchennego. Osoby poszukujące odpowiedniej powierzchni roboczej, często zwracają uwagę na: wygląd, trwałość, cenę i sposób pielęgnacji. Powszechne rodzaje blatów, czyli laminowane, drewniane i kamienne, różnią się od siebie pod wieloma względami. Wybór zależy wyłącznie od własnej wizji aranżacji wnętrza i częstotliwości korzystania z kuchni.

 

Blat kuchenny laminowany

Ten rodzaj blatu jest jednym z najczęściej wybieranych, głównie przez swoją niską cenę. Wykonany jest z płyty wiórowej pokrytej specjalną powłoką. Jest bardzo uniwersalny pod względem wyglądu. Bogata paleta barw, rozmaity deseń, a także imitacja różnego rodzaju materiałów, sprawia, że najłatwiej dopasować go do swoich mebli kuchennych. Jego pielęgnacja nie jest skomplikowana, wystarczy do tego woda i dowolny detergent. Ścięte krawędzie, należy zabezpieczyć przed wilgocią, za pomocą listwy.

Blat kuchenny drewniany

Blaty wykonane z drewna są zdecydowanie najbardziej miłe dla oka. Różne odcienie drewna, dają możliwość dopasowania ich do każdej kuchni. Można wybrać blaty z litego drewna, albo klejone z jego  kawałków, które są bardziej praktyczne. Ich trwałość, zależy od wybranego gatunku drewna, szczególnie odporne są gatunki egzotyczne. Powinno zabezpieczać drewniany blat poprzez lakierowanie lub olejowanie.

Blat kuchenny kamienny

Blaty kamienne charakteryzują największą odpornością na temperaturę i uszkodzenia, ale też najwyższą ceną. Są eleganckie i dobrze wkomponowują się w nowoczesne kuchnie. Najczęściej wybierane są blaty granitowe, które są dostępne w różnych kolorach, ale równie trwałe są blaty wykonane z bazaltu. Marmur natomiast wymaga częstej impregnacji. Do ich pielęgnacji wystarcza woda i delikatny detergent.